czwartek, 16 kwietnia 2020

Stołowa elegancja

"Powiedz mi, jak jadasz, a powiem Ci kim jesteś", powiedział kiedyś pewien francuski pisarz i znawca kuchni.Warto zatem umilić sobie zwyczajny posiłek eleganckimi dodatkami. Najlepiej takimi, które zrobimy własnoręcznie.


Świecznik

  • Weź różnej wielkości nakrętki od butelek i mocno sklej ze sobą "plecami".
  • Obłóż nakrętkową konstrukcję masą solną i uformuj swój świecznik (pamiętaj, żeby włożyć też masę od dołu).
  • Włóż na chwilę świecę do otworu, żeby dostosować go do jej grubości (koniecznie zrób to, zanim masa wyschnie).
  • Zostaw świecznik do wyschnięcia, a potem go pomaluj.

Pierścień na serwetkę


  • Uformuj wałeczek z masy solnej i zawiń go, np. na "zakrętce" od dezodorantu.
  • Zostaw uformowany pierścień do wyschnięcia.
  • Zdejmij pierścień z nakrętki i go pomaluj.

Przepis na masę solną:

  • 1 szklanka soli,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • niecała szklanka wody.
Dzięki mące ziemniaczanej nasza masa będzie bardziej gładka i przyjemna w dotyku. Możecie z niej tworzyć różne cuda. Pamiętajcie, żeby po wysuszeniu pomalować swoje dzieła😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz