"Powiedz mi, jak jadasz, a powiem Ci kim jesteś", powiedział kiedyś pewien francuski pisarz i znawca kuchni.Warto zatem umilić sobie zwyczajny posiłek eleganckimi dodatkami. Najlepiej takimi, które zrobimy własnoręcznie.
Świecznik
- Weź różnej wielkości nakrętki od butelek i mocno sklej ze sobą "plecami".
- Obłóż nakrętkową konstrukcję masą solną i uformuj swój świecznik (pamiętaj, żeby włożyć też masę od dołu).
- Włóż na chwilę świecę do otworu, żeby dostosować go do jej grubości (koniecznie zrób to, zanim masa wyschnie).
- Zostaw świecznik do wyschnięcia, a potem go pomaluj.
Pierścień na serwetkę
- Uformuj wałeczek z masy solnej i zawiń go, np. na "zakrętce" od dezodorantu.
- Zostaw uformowany pierścień do wyschnięcia.
- Zdejmij pierścień z nakrętki i go pomaluj.
Przepis na masę solną:
- 1 szklanka soli,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- niecała szklanka wody.
Dzięki mące ziemniaczanej nasza masa będzie bardziej gładka i przyjemna w dotyku. Możecie z niej tworzyć różne cuda. Pamiętajcie, żeby po wysuszeniu pomalować swoje dzieła😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz