wtorek, 7 kwietnia 2020

Wielkanocne tradycje



Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie, wspomina ono zmartwychwstanie Jezusa. Jest to święto ruchome - obchodzone w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Poprzedzający ją okres wspominania najważniejszych dla wiary chrześcijańskiej wydarzeń nazywany jest Wielkim Tygodniem. Ostatnie trzy doby tego tygodnia: Wielki Czwartek (wieczór), Wielki Piątek, Wielka Sobota i Niedziela Zmartwychwstania znane są jako Triduum Paschalne. Z obchodami świąt wielkanocnych związanych jest wiele tradycji: śniadanie wielkanocne, pisanki, święconki, śmigus - dyngus, palma wielkanocna.

Tradycyjne świąteczne potrawy to:

  • żurek,
  • kiełbasa,
  • szynka wędzona w jałowcowym dymie,
  • ćwikła z chrzanem,
  • pieczone mięso,
  • własnoręcznie wykonana babka,
  • mazurek,
  • kołacz,
  • sernik,
  • pascha.

A może w Waszych domach są inne świąteczne tradycje?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz